Waarom wandelen zo goed is voor je lichaam en geest… 

Herken je dat gevoel? Je voelt je duf. Je hebt de hele dag binnen hebt gezeten. En een wandeling in de buitenlucht frist je helemaal op! Ik heb dat heel regelmatig.

Tijdens het wandelen kun je je geest de vrije loop laten en hierdoor ben je in staat om herinneringen, gedachten en gevoelens in een nieuwe context te plaatsen. Persoonlijk wandel ik al jaren heel graag in de natuur. Ook alleen. Vaak met een mooie podcast die ik tijdens het wandelen luister. Het komt vaak voor dat ik na het wandelen ineens weer inspiratie heb of een oplossing heb bedacht waaraan ik nog niet had gedacht. Het geeft mij rust in mijn hoofd en voldoening. Na een wandeling voel ik me altijd weer verkwikt, ontspannen en helder.

 Als je in beweging bent, is je brein ook in beweging. Dit komt omdat er tijdens het lopen endorfine wordt aangemaakt en dit stofje zorgt voor een gevoel van welbevinden en geluk.

Professor Erik Scherder heeft onderzocht waarom beweging zo goed voor je is. Kijk maar eens naar het plaatje hier onder. Dit verschil in hersenactiviteit is al na slechts 20 minuten wandelen zichtbaar.

De professor heeft drie voordelen op een rijtje gezet:

Je wordt creatiever. 
Doordat een deel van je brein ontspant, word er juist weer een ander deel van je hersenen geactiveerd. Dit helpt je om bijvoorbeeld creatieve oplossingen te vinden voor een probleem Albert Einstein, de bekendste wetenschapper van de vorige eeuw stond er ook om bekend dat hij af en toe de buitenlucht opzocht. In de natuur gingen de ideeën weer stromen.

Je voert diepere gesprekken. 
Het hersendeel wat je gebruikt om te navigeren stimuleert ook het empathisch vermogen. Daardoor ontwikkel je sneller een band met degene met wie je loopt. Uit eigen ervaring kan ik alleen maar onderschrijven dat dat klopt. De mooiste gesprekken die ik met mensen mag hebben zijn vaak wandelend!     

Je bent alerter/focus
Test het maar eens uit door in je lunchpauze eens een stukje te wandelen! Wedden dat je dufheid dan weer is verdwenen en dat je weer fris aan het werk gaat! Voel het verschil maar eens heel bewust van een dag mét lunchwandelingen en een dag waarop je binnen bent gebleven. Wanneer ben je productiever?

Als jij nog niet wandelt begin daar dan nu mee! Een half uurtje per dag wandelen in de buitenlucht levert je al zoveel op. Je zal snel merken dat je het mist als je een keertje overslaat.

 

 

Wie weet ook iets voor jou?

Vanaf vrijdag 28 januari organiseer ik in de regio Heino thema wandelingen. Samen naar buiten en genieten van de natuur en frisse lucht. Maar vooral van de verbinding met elkaar. Iets wat veel van ons in Corona tijd hebben gemist.

Iedere wandeling heeft een ander thema.

Het thema voor 28 januari is “Een frisse start”. We starten vanaf station Heino om 9.30 uur.

De wandeling voor 28 januari is gratis. Daarna betaal je per keer 7,50 incl. een kopje thee na afloop. We wandelen 1-1,5 uur per keer.

De volgende wandelingen die gepland staan:

Woensdag 16 februari om 9.30, Locatie Lemelerberg. Thema: Verbinding

Woensdag 23 maart om 9.30, Locatie landgoed Den Alerdinck . Thema: Ademhaling

Aanmelden kan via whatsapp op 06-29391721 of via email info@frisseblikopvitaliteit

Je bent van harte welkom om mee te doen!

 

© Frisse Blik op Vitaliteit